oneill20_Tony Karumba_Stringer_Getty Images_TB patients Tony Karumba/Stringer/Getty Images

Nu of nooit qua antimicrobiële resistentie

LONDEN – We vinden het meestal vanzelfsprekend dat elke infectie waar we mee te maken krijgen genezen kan worden, en dat de almachtige moderne geneeskunst precies zal doen wat deze moet doen.

Maar stel je een alternatief scenario voor: je wordt gediagnosticeerd met een potentieel levensbedreigende infectieziekte die eens in weken of maanden behandeld kon worden, maar nu wordt je verteld dat de behandeling minstens twee jaar zal kosten, maanden van dagelijkse injecties zal omvatten en ongeveer 14.000 pillen met ernstige bijwerkingen. Je bent onderdeel van een ‘gelukkige’ minderheid die überhaupt gediagnosticeerd en behandeld wordt, maar je kansen om de ziekte te verslaan zijn nog steeds maar 50%.

De meeste mensen associëren zo een scenario niet met de ‘moderne geneeskunst’, maar voor de groep mensen – die 500.000 groot is en nog steeds groeit – die lijden aan multimedicijnresistente tuberculose (MDR-TB) is het de tragische realiteit. MDR-TB is wat er gebeurt als een medicijn zijn kracht verliest tegen nieuwe stammen van voorheen behandelbare infecties. Tuberculose is nu de meest dodelijke infectieziekte ter wereld, verantwoordelijk voor ruim een miljoen doden per jaar, en MDR-TB blijft zich in landen met lage tot middeninkomens verspreiden terwijl de gezondheidszorg ermee worstelt het te bestrijden.

https://prosyn.org/CkJWrt5nl