Antibiotics given for free in Florida Joe Raedle/Getty Images

Antibiotica die werken

MEXICO CITY – Van de ontdekking van de penicilline in 1928 tot de introductie van de laatste groepen belangrijke antibiotica in de jaren zestig heeft de menselijke capaciteit om pathogene bacteriën te bevechten transformerend gewerkt. Maar met verloop van tijd is het aantal soorten antibiotica waar bacteriën ontvankelijk voor zijn achteruitgegaan, en sommige ziekteverwekkers zijn resistent geworden voor de meeste of alle bestaande medicijnen. Als resultaat hiervan zijn eens behandelbare infecties weer dodelijk aan het worden.

Antibiotica-resistentie leidt al tot een geschatte 700.000 doden per jaar, waarbij de financiële kosten in de tientallen miljarden dollars lopen. Nu resistentie tegen antibiotica voortdurend ons vermogen blijft ondermijnen om kanker te behandelen, organen te transplanteren, en protheses in te brengen, zullen deze cijfers alleen maar hoger worden.

Veel factoren hebben bijgedragen aan de groeiende resistentie tegen antibiotica. Bacteriën reproduceren en muteren snel, en ze kunnen zoiets zoals een ‘genetisch internet’ opzetten dat bepaalde pathogene bacteriën in staat stelt om antibiotica-resistente genen te ‘downloaden’. Bovendien zijn de meeste antibiotica natuurproducten gemaakt van bacteriën uit de bodem, waarin resistentie tegen antibiotica natuurlijk kan optreden. Toen door mensen gefabriceerde antibiotica op grote schaal geïntroduceerd werden, werden resistente bacteriën overheersend.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/UigdNRP/nl;