merkel speech munich Sebastian Widmann/Getty Images

Merkels uitdaging aan Europa

BERLIJN – De Duitse bondskanselier Angela Merkel is nooit bepaald gezien als een begenadigd spreker; ze heeft eerder de reputatie dat ze haar publiek zachtjes in slaap praat. Maar dit is een week geleden veranderd. Terwijl ze campagne voerde in de buitenwijk van München Trudering leverde Merkel sprekend in een biertent een krachtige speech af die de krantenkoppen aan beide kanten van de Atlantische Oceaan domineerde.

Met Pinksteren in het vooruitzicht vroegen velen zich af of Merkel bezield was door de Heilige Geest. Maar een aardsere oorzaak die haar tot actie aanzette waren wellicht de uren die ze in het gezelschap van Amerikaanse president Donald Trump doorbracht tijdens de recente topontmoetingen van de NAVO en G7. En ongetwijfeld speelden de aankomende federale verkiezingen ook een rol.

Maar de speech van Merkel kan niet afgedaan worden als slechts weer een ‘biertent Goslar.’ Het was geen imitatie van voormalig kanselier Gerhard Schroder die toen hij in 2003 campagne voerde in de stad Goslar verklaarde dat Duitsland niet mee zou doen aan de oorlog in Irak, ongeacht of deze de steun van de Veiligheidsraad van de VN zou krijgen. Er zat veel meer achter de speech van Merkel dan slechts campagne voeren.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/9SvGzYInl