angela merkel cdu Andreas Rentz/Getty Images

Angela Merkels lange vaarwel

BERLIJN – Nu Angela Merkel heeft aangekondigd dat ze zal aftreden als leider van de Duitse Christen Democratische Unie (CDU) en niet opnieuw zal proberen herkozen te worden als bondskanselier nadat haar huidige termijn in 2021 zal zijn afgelopen, nadert Duitsland een waterscheiding. Sinds 1949 heeft het land slechts acht bondskanseliers gehad, wat betekent dat het vertrek van Merkel bepaald geen alledaagse aangelegenheid zal zijn. Bovendien gaat een verandering aan de top in Duitsland gewoonlijk gepaard met bredere politieke en sociale veranderingen.

Het besluit van Merkel kwam niet geheel onverwachts. Nadat zij in september 2017 voor de vierde keer tot bondskanselier was verkozen, was het onwaarschijnlijk dat de Duitse kiezers haar nog een vijfde termijn zouden gunnen. Mensen worden leiders na verloop van tijd zat. Zelfs zonder haar recente aankondiging had er dus vanuit gegaan mogen worden dat de huidige termijn van Merkel tevens haar laatste zou zijn.

Maar de voortgaande transformatie van de positie van Duitsland, zowel in binnen- als in het buitenland, is belangrijker dan een verandering in het leiderschap. Internationale scheuren doen de naoorlogse Duitse democratie op haar grondvesten schudden. Onder president Donald Trump hebben de Verenigde Staten het Westen en alles waar dat voor staat afgewezen. Op 29 maart 2019 zal Groot-Brittannië de Europese Unie vaarwel zeggen. En in het oosten is China opgekomen als nieuwe wereldmacht.

https://prosyn.org/uWaXM57nl