18

Ter verdediging van Angela Merkel

PARIJS – Het recente omslag van Der Spiegel, waarop de Duitse bondskanselier Angela Merkel te zien voor de Akropolis omringd door Nazi-officieren, dient een belangrijk doel: eindelijk snijdt deze de kwestie van Germanofobie in Europa aan, en op een manier die niemand kan ontgaan.

De verguizing van Duitsland houdt nu al enige tijd aan. Bij demonstraties in Cyprus in maart 2013 droeg men spandoeken met karikaturen van Merkel als Adolf Hitler mee. Rond dezelfde tijd verscheen Merkel in Valencia, tijdens de jaarlijkse Fallas-viering, als kwaadaardige rectrix die het hoofd van de Spaanse regering en zijn ministers ‘de tien geboden van Angela de Verdelger’ presenteert. Haar beeltenis eindigde in de vlammen van de vreugdevuren voor Sint-Jozef.

Twee maanden later waren er bij gelijke parades in Portugal dezelfde gehitleriseerde Merkel-karikaturen te zien, gedragen door demonstranten in rouwkledij die ‘de politiek van het opofferen van de armen’ van de Duitse leider hekelden.

En natuurlijk was er Griekenland, waar het fenomeen zijn climax bereikte tijdens de bijna-rellen in oktober 2012 en de wereld werd getrakteerd op het spektakel van Nazi- en Duitse vlaggen die tegelijkertijd voor de Akropolis wapperden in een scene die een voorafspiegeling van de cover van Der Spiegel was.