mhossain1_JonasGratzerLightRocketviaGettyImages_bangladeshnutritiondoctor Jonas Gratzer/LightRocket via Getty Images

Een nieuwe aanpak van bloedarmoede, een stille vrouwenmoordenaar

DHAKA – Op het gebied van de volksgezondheid gaan de discussies over vrouwen doorgaans over moedersterfte, ondervoeding en – recenter – de seksuele en reproductieve gezondheid. Maar één facet van ondervoeding – en een belangrijke doodsoorzaak bij vrouwen – wordt vaak over het hoofd gezien: bloedarmoede.

Bloedarmoede is 's werelds meest algemeen voorkomende, met voeding samenhangende aandoening, waarmee ruim 1,6 miljard mensen te kampen hebben. Bloedarmoede, in brede zin gedefinieerd als een uitzonderlijk lage concentratie in het bloed van hemoglobine (een ijzerrijke proteïne die zuurstof transporteert naar weefsels door het hele lichaam), treedt op wanneer er te weinig rode bloedcellen zijn of wanneer hun zuurstof-transporterende vermogen gecompromitteerd is. Bloedarmoede wordt veroorzaakt door een tekort aan essentiële voedingsstoffen, meestal ijzer, maar ook foliumzuur, vitamine B12 of vitamine A.

Hoewel iedereen te maken kan krijgen met bloedarmoede, bestaat de meerderheid van de getroffenen uit vrouwen in de kinderbarende leeftijd: in 2011 had 29% van de niet-zwangere vrouwen in de wereld (496 miljoen mensen) en 38% van de zwangere vrouwen (32,4 miljoen mensen) in de leeftijdscategorie van 15 tot 49 jaar last van bloedarmoede. De aandoening kwam het vaakst voor in Zuid-Azië en Midden- en West-Afrika.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/HuKNiJEnl