delong221_Paul HennessySOPA ImagesLightRocket via Getty Images_floridacoronavirusprotest Paul Hennessy/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Het Amerikaanse exceptionalisme laat weer eens van zich horen

BERKELEY – Opnieuw onderscheiden de Verenigde Staten zich als wereldleider, maar niet om redenen die wie dan ook zou willen nabootsen. In het grootste deel van het mondiale Noorden is het dagelijkse infectiepercentage van COVID-19 gedaald naar één op de vijfduizend mensen. Als er nieuwe besmettingen opduiken, wordt het merendeel daarvan al snel gelokaliseerd door middel van tests, en wordt het virus vervolgens ingedamd via het naspeuren van contacten en quarantaines. Dankzij deze protocollen hebben veel landen het reproductiecijfer van COVID-19 tot onder de één gedreven, zodat het virus uiteindelijk zal uitsterven wegens een gebrek aan nieuwe gastheren om te infecteren.

Bovendien onderkennen in heel Europa, Azië en veel andere delen van de wereld de meeste mensen de noodzaak van social distancing en mondkapjes, en zien ze deze voorzorgsmaatregelen niet als een aanval op hun ʻvrijheid.ʼ Op plekken waar het voldoen aan zulke nuchtere maatregelen de norm is, is er alle reden om te verwachten dat het sterftecijfer als gevolg van COVID-19 onder de één op de duizend personen kan worden gehouden – wat overeenkomt met grofweg een tiende van het sterftecijfer als gevolg van de ʻSpaanse griepʼ-epidemie aan het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Er is ook alle reden om een relatief snel economisch herstel te verwachten, vooropgesteld dat overheden zich herinneren dat de markt is gemaakt door en voor mensen, en niet omgekeerd. Na het aanpakken van de noodtoestand op het gebied van de volksgezondheid moet het naar volledige werkgelegenheid laten terugkeren van de economie de topprioriteit zijn, en die mag niet worden geofferd op het altaar van bezuinigingen en financiële orthdoxie.

https://prosyn.org/oPpnQw8nl