24

De toestand van de Verenigde Staten

NEW YORK – De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn pas over ruim een half jaar, en het is onmogelijk met zekerheid te zeggen wie zullen worden genomineerd als vertegenwoordigers van de grote partijen, laat staan wie de 45ste bewoner van het Witte Huis zal worden. Maar het is niet te vroeg om de gemoedsstemming te peilen onder de ruim 320 miljoen inwoners van het land, en wat dit zal betekenen voor de man of vrouw die uiteindelijk zal komen bovendrijven in wat voor de meeste mensen in de wereld een eindeloze politieke soap opera moet lijken.

De overheersende gemoedstoestand in de Verenigde Staten vandaag de dag is er één van aanzienlijke bezorgdheid, zo niet regelrechte woede. De Washington Post heeft onlangs een vierdelige artikelenserie gepubliceerd over de publieke verontwaardiging over Wall Street, moslims, handelsverdragen, Washington, schietpartijen door de politie, president Barack Obama, Republikeinen, immigranten, en nog zo wat.

Een van de ergste omschrijvingen die er vandaag de dag van een persoon bestaan is die van “professioneel politicus.” Degenen die van deze situatie profiteren zijn anti-establishment kandidaten die een beleid aanhangen tegen vrije handel en de hervorming van de immigratiewetten, en oproepen tot een radicale herziening van het huidige belasting- en uitgavenbeleid. De details van wat zij bepleiten kunnen verschillen, maar hun platforms worden gekenmerkt door een radicale afwijking van de status quo.

De grondslag voor deze gemoedstoestand is niet zonder meer vanzelfsprekend, want het land is economisch beter af dan een vijftal jaren geleden, in de onmiddellijke nasleep van de economische crisis van 2007-2008. Sindsdien zijn ruim negen miljoen banen gecreëerd, de rentestand is laag (waardoor leningen voor huizen en auto's goedkoper zijn geworden), en de daling van de benzineprijs komt neer op een belastingvoordeel van $700 voor het gemiddelde Amerikaanse gezin. Bovendien zijn de koersen op de aandelenbeurs sinds het dieptepunt van zeven jaar geleden met zo'n 200% gestegen, en hebben miljoenen mensen die zonder gezondheidszorgverzekering zaten er nu wel een.