sachs337_Stephen MaturenGetty Images_us ballot election Stephen Maturen/Getty Images

USAs tredje rekonstruksjon

NEW YORK – USA er en nasjon bestående av to kulturer. Den første kulturen brakte med seg slaveri, utryddelsen av den amerikanske urbefolkningen, rasediskriminerende lover («Jim Crow») som opprettholdt det hvite overherredømmet — og avgåtte president Trumps bøllete, løgnaktige og ondskapsfulle framferd, som kulminerte med stormingen av Kongressen 6. januar. Den andre kulturen brakte med seg slavefrigjøringen, borgerrettighetsbevegelsen, president Barack Obama — og valget av Joe Biden som ny president.

En stadig mindre del av befolkningen slutter opp om det hvite overherredømmet. Denne kulturen har alltid hevdet seg gjennom bruk av vold og ved å begrense stemmeretten. Derfor er den pågående stemmerettskampen en kamp om landets framtid.

Kampen mellom de to kulturene utspiller seg nå på tvers av landet og i landets hovedstad, Washington, DC. Etter Bidens valgseier har tilhengere av det hvite overherredømmet forsøkt å gjøre det enda vanskeligere for folk å stemme. Det republikanske partiet vet at det ikke kan vinne nasjonale valg dersom de gjennomføres på en rettferdig måte. Derfor vedtar republikansk-kontrollerte delstatsforsamlinger nye velgerrestriksjoner som rammer den ikke-hvite delen av befolkningen. I Washington, derimot, skrider den inkluderende kulturen fram. Tilhengere av denne kulturen har fremmet de viktigste stemmerettsreformene i Kongressen siden 1960-tallet — reformer som skal sikre at alle amerikanere kan stemme ved valg.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/0RGkj5Snb