nye232_JEWEL SAMADAFP via Getty Images_china us JEWEL SAMAD/AFP via Getty Images

Amerikaʼs China-uitdaging

ASPEN – Op het Aspen Security Forum van dit jaar (waarvan ik medevoorzitter ben) deed Qin Gang, de ambassadeur van China in de Verenigde Staten, een oproep om zijn land beter te begrijpen. Maar onder de verzamelde deskundigen was er veel discussie over de doelstellingen van China. President Xi Jinping heeft aangekondigd dat China tegen 2030 Amerika wil voorbijstreven op het gebied van cruciale technologieën zoals kunstmatige intelligentie en synthetische biologie, en veel analisten voorspellen dat het bbp van China (gemeten tegen marktwisselkoersen) dat van de VS aan het begin van het volgende decennium zal overtreffen. Wil China de VS verdringen als ʼs werelds leidende macht tegen de honderdste verjaardag van het communistische bewind in 2049?

Sommige paniekzaaiers beschrijven de Chinezen figuurlijk als ʻdrie meter hoog,ʼ maar een ervaren deelnemer aan Aspen grapte dat China eerder 1 meter 80 groot is in vergelijking met Amerikaʼs 1 meter 90. Hoe het ook zij, China heeft de afgelopen decennia indrukwekkende vooruitgang geboekt, en Amerikaanse strategen hebben het over een ʻuitdaging van het tempoʼ in de concurrentiestrijd tussen twee grote mogendheden.

Wat er in de komende drie decennia zal gebeuren, hangt af van vele onbekende factoren. Sommige analisten zien China achteruitgaan, nadat het land er niet in zal slagen aan de ʻmidden-inkomensvalʼ te ontsnappen. Anderen zien China op een plateau belanden als gevolg van demografische beperkingen, een lage factorproductiviteit en het beleid van Xi om staatsbedrijven te bevoordelen ten opzichte van particuliere bedrijven. Bovendien heeft China te kampen met ernstige problemen, zoals toenemende ongelijkheid en aantasting van het milieu. Xiʼs ʻChina-droomʼ en alle andere lineaire projecties kunnen ontsporen door onverwachte gebeurtenissen, zoals een oorlog over Taiwan of een financiële crisis.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/3XpfZHqnl