9

Een tweede kans met India voor Amerika

NEW YORK – Het bezoek van de Indiase premier Narendra Modi aan Washington in juni trok buiten India weinig aandacht. Toch is het zeker dat diplomaten en beroepsmilitairen in Azië en daarbuiten met argusogen toekeken. En om goede reden: de toenadering tussen de twee grootste democratieën ter wereld zou de toekomst van de wereld kunnen vormgeven.

Het is opmerkenswaardig dat Modi in zijn toespraak tot het Amerikaanse Congres niet minder dan vijftien maal het woord partner of partnerschap liet vallen. De officiële gezamenlijke verklaring uitgegeven door de twee regeringen omschrijft India als ‘Vooraanstaande Defensiepartner’ van de Verenigde Staten, met toegang tot geavanceerde technologieën met militaire toepassingen.

De relatie tussen India en de VS heeft zich binnen een generatie ontwikkeld van gereserveerde afstand tot strategische nabijheid – in termen van geopolitiek als bij donderslag. De factoren die aan deze verschuiving ten grondslag liggen verdienen de aandacht, omdat veel hiervan de landen waarschijnlijk nog verder in elkaars armen zullen drijven.

Het einde van de Koude Oorlog was een belangrijk onderdeel van de bilaterale toenadering, omdat het de mogelijkheid elimineerde van een voortdurende Indiase associatie met de Sovjet-Unie, samen met de achterliggende gedachte neutraliteit te omarmen.