haseltine2_JOHANNES EISELEAFP via Getty Images_coronavirusUSnursememorial Johannes Eisele/AFP via Getty Images

Kan Amerika een tweede golf aan?

CAMBRIDGE – Net als surfers die al uitkijken naar een tweede hoge golf voordat de eerste goed en wel voorbij is, zetten epidemiologen en volksgezondheidsfunctionarissen in de Verenigde Staten zich schrap voor een tweede golf van COVID-19-besmettingen later dit jaar. De angst is dat deze tweede golf zal samenvallen met de piek van het griepseizoen 2020-2021 in de VS, waardoor een nieuwe stortvloed van ziekenhuispatiënten zal loskomen die sterke behoefte zullen hebben aan ademhalingsondersteuning.

Deze angst is gerechtvaardigd, op grond van wat we weten over coronavirussen en influenza (griep). In beide gevallen nemen de besmettingen in november toe, om ergens in december, januari of februari een piek te bereiken, voordat ze in april weer wegebben.

Minder zeker is hoe hoog de golven van iedere besmetting zullen zijn. Hoewel we de influenza-besmettingspatronen veel beter begrijpen dan die van het SARS-CoV-2 virus dat COVID-19 veroorzaakt, blijft griep een ʻbekende onbekende.ʼ De varianten ervan verschillen van jaar tot jaar qua besmettelijkheid en ernst. In sommige jaren kan het verlies van mensenlevens als gevolg van griep in de VS beperkt blijven tot zoʼn 12.000. Maar tijdens de winter van 2017-2018 leidde een bijzonder dodelijke variant tot de dood van naar schatting 80.000 Amerikanen – het hoogste dodental als gevolg van de griep in minstens veertig jaar tijd.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/eH169NInl