boskin71_John Sommers IIGetty Images_USunemploymentcoronavirus John Sommers II/Getty Images

Amerika wacht een onzeker herstel

STANFORD – Net zoals het grootste deel van de wereld proberen de Verenigde Staten de COVID-19-pandemie te overwinnen, evenals de diepe recessie die is veroorzaakt door de daaropvolgende lockdown op last van de overheid. De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal van 2020 op jaarbasis met 5% gekrompen, en in het zojuist geëindigde tweede kwartaal zou de krimp wel eens 40% kunnen bedragen – de scherpste daling sinds de Grote Depressie.

Bovendien zijn tientallen miljoenen werknemers hun baan kwijtgeraakt, waardoor het werkloosheidspercentage is gestegen naar een recordhoogte van 14,7% in april. En hoewel 70% van degenen die zijn ontslagen heeft gezegd te verwachten hun banen weer te zullen terugkrijgen, zal dat niet voor iedereen gelden, omdat veel bedrijven failliet zullen gaan, zullen verkassen of zullen reorganiseren.

Het is waar dat de initiële heropening van de economie heeft geleid tot een stevig herstel, dat in het derde kwartaal waarschijnlijk zal voortduren. De werkgelegenheid is in mei met 2,5 miljoen arbeidsplaatsen toegenomen, terwijl uit de ʻhigh-frequency dataʼ van creditcards en uit het volgen van het mobieletelefonieverkeer in mei en juni is gebleken dat zich een aanzienlijke opleving heeft voorgedaan ten opzichte van het dieptepunt in april, waarbij de activiteit in een paar sectoren het niveau nadert of zelfs overtreft van een jaar eerder.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/YU0SquOnl