rogoff180_ FREDERIC J. BROWNAFPGetty Images) Frederic J. Brown/AFP/Getty Images

Laat de renminbi buiten de handelsgesprekken tussen China en de VS

CAMBRIDGE – Zal een mogelijk op handen zijnde handelsovereenkomst tussen de VS en China de mondiale conjunctuurcycli verscherpen, of zelfs de kiemen zaaien van de volgende Aziatische financiële crisis? Als de uiteindelijke overeenkomst – ervan uitgaande dat die er inderdaad komt – China dwingt om zijn gedateerde, overdreven rigide wisselkoersregime op de helling te zetten, zou het antwoord wel eens 'ja' kunnen zijn.

Het stabiel houden van de wisselkoers van de renminbi ten opzichte van de Amerikaanse dollar zou van de Chinese autoriteiten vergen dat ze de veranderingen in de Amerikaanse rentestand volgen of kapitaalcontroles invoeren om de druk op de wisselkoers op andere manieren te compenseren. Maar China is gewoonweg te groot en te mondiaal om vast te houden aan een wisselkoersbeleid dat beter geschikt is voor een kleine, open economie.

Bovendien heeft geen van beide benaderingen om de renminbi stabiel te houden – het volgen van de rentestand in de VS of het toepassen van kapitaalcontroles – zin voor een economie met conjunctuurcycli die zelden precies samenvallen met die van de VS. Met zijn afnemende economische prestaties, opgeblazen huizensector en overdreven gesubsidieerde regionale overheden zal China uiteindelijk onvermijdelijk op politiek gevoelige groeiproblemen stuiten. Als dat gebeurt, moet de Chinese Volksbank de monetaire omstandigheden kunnen versoepelen zonder zich zorgen te hoeven maken over het ondersteunen van de wisselkoers.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/FDjd1PKnl