muggah11_Jaap ArriensNurPhoto via Getty Images_chatgptopenai Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images

AI en het Mondiale Zuiden

RIO DE JANEIRO – De afgelopen maanden zullen wellicht worden herinnerd als het moment waarop voorspellende kunstmatige intelligentie mainstream ging. Hoewel voorspellingsalgoritmen al tientallen jaren worden gebruikt, heeft de introductie van toepassingen zoals OpenAI’s ChatGPT3 – en de snelle integratie ervan met Microsofts Bing-zoekmachine – wellicht de sluizen geopend als het gaat om gebruiksvriendelijke AI. Binnen enkele weken na de release van ChatGPT3 had het programma al honderd miljoen maandelijkse gebruikers aangetrokken, van wie velen ongetwijfeld ook al de duistere kant ervan hebben ervaren – van beledigingen en bedreigingen tot desinformatie en een aangetoond vermogen om kwaadaardige code te schrijven.

De chatbots die de krantenkoppen halen zijn slechts het topje van de ijsberg. AI’s voor het creëren van tekst, spraak, kunst en video boeken snelle vorderingen, met verstrekkende gevolgen voor bestuur, handel en het maatschappelijk leven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het kapitaal de sector overspoelt, waarbij zowel overheden als bedrijven investeren in start-ups om de nieuwste instrumenten voor machinaal leren te ontwikkelen en in te zetten. Deze nieuwe toepassingen combineren historische gegevens met machinaal leren, natuurlijke taalverwerking en deep learning om de waarschijnlijkheid van toekomstige gebeurtenissen te bepalen.

Cruciaal is dat de toepassing van de nieuwe natuurlijke taal verwerkende en generatieve AI’s niet beperkt blijft tot de rijke landen en bedrijven als Google, Meta en Microsoft die het voortouw hebben genomen bij de ontwikkeling ervan. Deze technologieën verspreiden zich al over de lage- en middeninkomenslanden, waar voorspellende analyses voor alles van het terugdringen van stedelijke ongelijkheid tot het aanpakken van voedselonzekerheid een enorme belofte inhouden voor overheden, bedrijven en ngo’s met weinig geld om de efficiëntie te verbeteren en sociale en economische voordelen te ontsluiten.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/K3rD2wvnl