stiglitz258_GettyImages_doctorcheckupondollarsign Getty Images

Na het neoliberalisme

NEW YORK – Welk economisch stelsel is het meest bevorderlijk voor het menselijk welzijn? Die vraag is het huidige tijdperk gaan bepalen, omdat we na veertig jaar neoliberalisme in de Verenigde Staten en andere geavanceerde economieën weten wat niet werkt.

Het neoliberale experiment – lagere belastingen voor de rijken, deregulering van de arbeids- en productmarkten, financialisering en mondialisering – is een spectaculaire mislukking geweest. De groei is lager dan in de kwart eeuw na de Tweede Wereldoorlog, en het grootste deel ervan is ten goede gekomen aan de top van de inkomenspiramide. Na tientallen jaren van stagnerende of zelfs dalende inkomens voor de groepen daaronder, moet het neoliberalisme dood en begraven worden verklaard.

Er zijn minstens drie grote politieke alternatieven die op het vinkentouw zitten om de plek van het neoliberalisme over te nemen: het ultra-rechtse nationalisme, het centrum-linkse reformisme en progressief links (terwijl centrum-rechts de neoliberale mislukking vertegenwoordigt). En toch houden, met uitzondering van progressief links, deze alternatieven vast aan een of andere vorm van de ideologie die aan het einde van zijn latijn is (of zou moeten zijn).

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/AJvPYH4nl