mayaki4_GettyImages_africaeuropeglobepenlight Getty Images

Afrik's secundaire steden verdienen meer aandacht

JOHANNESBURG – In de jongste Quality of Living City Rankings van Mercer staat de hoogstgeplaatste Afrikaanse stad, Port Louis op Mauritius, op de 83e plaats (van de 231). Dat blijkt overeen te komen met een breder patroon: in termen van de levenskwaliteit in zijn steden ligt Afrika ver achterop bij de meeste andere regio's in de wereld.

Dat de Afrikaanse steden zo slecht voor de dag komen is een zorgwekkende aanklacht tegen de stedelijke planning op het continent, vooral gezien het feit dat de verstedelijking daar steeds maar verder doorzet, ongeacht de vraag of de Afrikaanse leiders plannen achter de hand hebben om het proces in goede banen te leiden. Volgens de OESO zullen, omdat “Afrika naar verwachting de snelste groei van de verstedelijking in de wereld te zien zal geven, de Afrikaanse steden tegen 2050 onderdak bieden aan nog eens 950 miljoen mensen.” Gezien deze trends moeten Afrikaanse beleidsmakers de steden van de regio dringend aantrekkelijker maken voor internationale beleggers, zakenmensen en toeristen, terwijl ze er ook voor moeten zorgen dat de verstedelijking inclusief blijft.

Maar er is nog een andere belangrijke trend die veronachtzaamd is: het toenemende belang van Afrika's secundaire steden. De verstedelijking in Afrika gaat niet alleen maar over opkomende megasteden als Johannesburg, Kinshasa, Nairobi, Khartoem, Casablanca en Cairo, die in 2050 naar schatting tezamen zo'n 38 miljoen mensen zullen huisvesten. De bevolkingsgroei gaat ook met sprongen vooruit in Afrika’s “intermediaire steden,” die afgelegen en landelijke gebieden koppelen aan grotere stedelijke centra.

https://prosyn.org/u8WGsmpnl