african infrastructure Mimi Mollica/Getty Images

Een Big Bond voor Afrika

LAGOS – De landen van het ten zuiden van de Sahara gelegen deel van Afrika hebben een cruciaal punt bereikt. Onder druk van een instorting van de grondstoffenprijzen en de economische inzinking van China is de groei van de regio in 2015 naar 3,4% teruggelopen – bijna 50% lager dan het gemiddelde percentage van de voorgaande vijftien jaar. Het geschatte groeicijfer voor 2016 is lager dan de bevolkingsgroei van ongeveer 2%, wat duidt op een inkrimping van het bbp per hoofd van de bevolking.

Duurzame economische groei is essentieel om de vooruitgang bij het terugdringen van de armoede, kindersterfte, ziekten en ondervoeding vast te houden. Het is ook de enige manier om voldoende goede banen te scheppen voor de aanstormende Afrikaanse jongerenpopulatie – de snelstgroeiende ter wereld. Gerd Müller, de Duitse minister voor Ontwikkelingszaken, zei op een recente persconferentie: “Als de Afrikaanse jeugd geen werk en geen toekomst kan vinden in eigen land, zullen het geen honderdduizenden maar miljoenen zijn die hun weg naar Europa zullen zoeken.”

Eén manier om de groei te ondersteunen en banen te creëren is samenwerking bij het plannen en ten uitvoer leggen van een enorme stijging van de investeringen in infrastructuur in heel Afrika. Met name publieke infrastructuur is belangrijk. Daartoe behoren snelwegen, bruggen en spoorwegen die producenten in door land omsloten gebieden verbinden met Afrika's stedelijke consumenten en externe markten; een omvangrijke transito- en internet-infrastructuur om meer commerciële activiteiten mogelijk te maken; en hoogspanningskabels die particulier gefinancierde centrales en elektriciteitsnetwerken op elkaar aansluiten.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/hgaY3WBnl