uganda internet tax ISAAC KASAMANI/AFP/Getty Images

De digitale generatiekloof van Afrika

LONDEN – Afrika is de jongste plek ter wereld. Maar omdat Afrikaanse staatshoofden vaak al wat ouder zijn – met een gemiddelde leeftijd van 62 – zijn ze de aansluiting met de Afrikaanse jeugd kwijtgeraakt. Op een evenement in Londen in april vorig jaar suggereerde de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari dat jonge Nigerianen lui waren en alleen maar uit waren op geld van de overheid, wat een enorme reactie op de sociale media (hashtag: #LazyNigerianYouths) teweegbracht van jonge Nigerianen die al hun productieve verdiensten op een rijtje zetten.

Het Nigeriaanse mobiele kredietplatform OneFi zette op zijn beurt een paar van zijn ondernemende klanten in het zonnetje. Met een kleine lening had een jonge vrouw een inventaris kunnen kopen voor een groothandel in bananenchips; een andere jonge ondernemer had een pluimveestal kunnen bouwen voor duizend kippen.

Afrikaanse tech-startups als OneFi hebben hun bestaan grotendeels te danken aan de groei van het mobiele internet op het hele continent. Nu de hoeveelheid smartphonegebruikers in 2020 naar verwachting 725 miljoen zal bedragen en de internettoegang de komende zes jaar met naar verwachting 130% zal toenemen, kan Afrika’s digitale economie miljoenen banen voor jonge Afrikanen creëren.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/tkV1mJDnl