ovadia1_Tom StoddartGetty Images_manwalkingoilpipes Tom Stoddart/Getty Images

Nu het nog kan moet Afrika kunnen profiteren van zijn fossiele brandstoffen

WINDSOR, ONTARIO – In augustus werd er een gedenkplaat onthuld op de plek waar zich de ooit iconische Okjökull-gletsjer op IJsland bevond, voordat de klimaatverandering er een meer van had gemaakt. “Dit monument,” zo staat er op de gedenkplaat te lezen, “is bedoeld om te erkennen dat we weten wat er aan het gebeuren is en dat we weten wat er aan gedaan moet worden. Alleen jullie weten of we dat ook echt gedaan hebben.”

Wat er aan het gebeuren is, zo waarschuwen het Intergovernmental Panel on Climate Change en vrijwel de gehele wetenschappelijke gemeenschap, is de snelle nadering van een klimaatramp. En hoewel er veel moet worden gedaan om die te voorkomen, zal dit voor ontwikkelingsgebieden als Afrika een nieuwe benadering vergen van de industrialisering.

Op veel manieren begint de wereld de klimaatverandering eindelijk serieus te nemen. In totaal 195 landen hebben het klimaatverdrag van Parijs uit 2015 ondertekend. Hoewel president Donald Trump de Verenigde Staten heeft teruggetrokken uit het Verdrag van Parijs (en milieubeschermende maatregelen in de VS heeft teruggedraaid), hebben overheden van de afzonderlijke staten van de VS de missie van het verwezenlijken van de doelstellingen van het verdrag overgenomen, en stellen Democratische presidentskandidaten ambitieuze klimaatstrategieën voor.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/AcZJkPKnl