okonjoiweala10_PAMELA TULIZOAFP via Getty Images_drcebolavaccine Pamela Tulizo/AFP via Getty Images

Ebola-lessen voor de strijd tegen COVID-19

CAMBRIDGE – Op 12 april zal het 42 dagen geleden zijn dat in de Democratische Republiek Congo (DRC) de laatste persoon die positief testte op het Ebola-virus uit het ziekenhuis is ontslagen.

Die datum is een belangrijke mijlpaal. Die markeert twee maal de maximale incubatietijd – 21 dagen – van het virus, wat de manier is waarop de Wereldgezondheidsorganisatie aanduidt dat een uitbraak voorbij is. Als alles goed gaat, zal het een opmerkelijke ommekeer zijn voor de DRC en getuigen van de moed en de toewijding van de gezondheidszorgwerkers, van wie sommigen hun leven in de waagschaal hebben gesteld om de zieken te kunnen verzorgen.

Het succes van de DRC bij de bestrijding van Ebola werd overschaduwd door het feit dat tijdens dit gevecht bijna twee maal zo veel mensen zijn omgekomen ten gevolge van een uitbraak van de mazelen die voorkomen had kunnen worden. Een essentiële les voor beleidsmakers die worstelen met de grootste volksgezondheidscrisis in een eeuw is dat ze alles moeten doen wat in hun macht ligt om te voorkomen dat toch al overbelaste gezondheidszorgsystemen twee epidemieën tegelijk het hoofd moeten bieden.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/Loaslq6nl