akileswaran1_SiaKAMBOUAFPGettyImages_childrenassemblingrobot Sia Kambou/AFP/Getty Images

Hoe Afrika zich kan aanpassen aan de digitale revolutie

LONDEN – De Vierde Industriële Revolutie herschept de wereld van de arbeid. Terwijl beleidsmakers in het Westen moeite hebben hier adequaat op te reageren, lijkt de taak waarvoor Afrikaanse regeringen zich geplaatst zien zelfs nog lastiger. Bij het omgaan met de uitdagingen en kansen van het digitale tijdperk moeten de beleidsmakers van het continent bereid zijn zich aan te passen en te experimenteren.

De meeste landen die vandaag de dag als “ontwikkeld” te boek staan, evenals de landen die hun economieën in de tweede helft van de twintigste eeuw hebben getransformeerd, hebben gebruik gemaakt van een op de export gerichte industriële productie om de productiviteit een impuls te geven en grote aantallen banen te creëren. Maar robots, het Internet of Things en 3D printing kunnen de industriële productie de komende jaren zodanig veranderen dat Afrikaanse landen die graag hetzelfde pad zouden willen volgen niet dezelfde waar voor hun geld zullen krijgen, vooral niet als het gaat om het creëren van werkgelegenheid.

Zoals we in a recent rapport betogen, zullen deze en andere technologieën de Afrikaanse regeringen echter ook nieuwe manieren aanreiken om sociale veranderingen te bewerkstelligen en economische groei te bevorderen. Het gebruik van sensoren, Big Data en machine learning zou de agrarische productiviteit van het continent bijvoorbeeld enorm kunnen vergroten. Het toepassen van kunstmatige intelligentie op gepersonaliseerde leerplatforms kan de basiseducatie in veel Afrikaanse landen veranderen, waar de resultaten nu nog te wensen overlaten, ondanks een toename van het aantal leerlingen. En blockchaintechnologie kan transacties faciliteren die een grote mate van vertrouwen vergen, zoals de aankoop van grond.

https://prosyn.org/ZHFtWaOnl