ikeazor1_Adekunle AjayiNurPhoto via Getty Images_nigeria flood Adekunle Ajayi/NurPhoto via Getty Images

Een rechtvaardige klimaattransitie voor Afrika

ABUJA – Van zinderende hittegolven tot verstoorde oogsten: Nigerianen voelen nu al de gevolgen van de klimaatverandering. De snelgroeiende jonge bevolking van het land werkt hard aan het ontwikkelen van innovatieve oplossingen voor de escalerende crisis. Maar de klimaatverandering is een uitdaging die geen enkel land op eigen kracht aan kan.

Met name Afrikaanse landen zouden zich daar ook niet verplicht toe moeten voelen. Want hoewel Afrika tot de meest kwetsbare regioʼs ter wereld behoort – door de terugkerende droogten in het bezuiden de Sahara gelegen deel van Afrika is het aantal ondervoede mensen in droogtegevoelige landen sinds 2012 al met 45,6 procent gestegen – draagt het continent de minste verantwoordelijkheid voor het probleem.

Bovendien hebben de stijgende zeespiegel en de steeds heviger wordende stormen in Benin, Ivoorkust, Senegal en Togo de kustlijn geërodeerd, wat in 2017 ruim 5 procent van het gezamenlijke bbp van deze landen heeft gekost. Naarmate de gevolgen van de klimaatverandering samenlevingen ontwrichten en bestaansmiddelen vernietigen, rijpen de voorwaarden voor conflicten, met destabiliserende gevolgen die zich over de hele regio uitstrekken.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/AGKBU6Vnl