mayaki7_EDUARDO SOTERASAFP via Getty Images_africa EDUARDO SOTERAS/AFP via Getty Images

Een jaar van kansen voor Afrika

WASHINGTON, DC – Het afgelopen jaar was een moeilijk jaar voor Afrika. Na een hoopvol 2021, waarin het bbp van het hele continent met bijna zeven procent steeg en elke regio reële groei kende, vertraagde de economie in 2022 door stijgende inflatie, monetaire verkrapping en geopolitieke spanningen. Maar het was ook een jaar waarin de Afrikaanse landen eindelijk hun stem konden laten horen op het wereldtoneel. Nu, aan het begin van een nieuw cruciaal jaar, waarin het bbp van het continent naar verwachting in een relatief bescheiden tempo van 4,1 procent zal stijgen, kunnen regeringen verschillende stappen zetten om de economische activiteit te bevorderen en een duurzame toekomst te garanderen.

Om te beginnen moeten beleidsmakers handel en investeringen stimuleren via de Afrikaanse continentale vrijhandelszone (AfCFTA). Bij een volledig uitgevoerde AfCFTA zullen de gecombineerde uitgaven van consumenten en bedrijven in Afrika naar verwachting tegen 2030 6,7 biljoen dollar bedragen en tegen 2050 16,12 biljoen dollar, waardoor de waardeketens zullen veranderen en de armoede op het hele continent kan worden teruggedrongen.

Acht landen – Kameroen, Egypte, Ghana, Kenia, Mauritius, Rwanda, Tanzania en Tunesië – zijn vorig jaar begonnen met handel drijven in het kader van het ‘Guided Trade Initiative’ van de AfCFTA. Om in 2023 op deze dynamiek voort te bouwen moeten beleidsmakers de uitvoering van de volgende fasen van de overeenkomst versnellen, de intra-Afrikaanse coördinatie verbeteren en de aandacht vestigen op de eerste successen. Bovendien zou het wegwerken van niet-tarifaire belemmeringen door de invoering van rapportage- en monitoringmechanismen de bedrijfskosten verlagen en landen ertoe aanzetten meer in te voeren.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/T172POunl