smit2_Robert NickelsbergGetty Images_womangroceryshopping Robert Nickelsberg/Getty Images

De ʻmissing linkʼ van de geavanceerde economieën

AMSTERDAM – Nu 2020 alweer een eind op steek is, bevindt de werkgelegenheid in zowel Europa als de Verenigde Staten zich op een recordniveau, terwijl zij nog steeds toeneemt. Het banenverlies van de financiële crisis van 2008 en de daaropvolgende recessie is nagenoeg  goedgemaakt. Maar dat zou je niet zeggen als je kijkt naar de publieke gemoedstoestand in veel ontwikkelde landen. Waarom is iedereen daar zo somber als er zo veel goed economisch nieuws is?

In nieuw onderzoek van het McKinsey Global Institute worden de geavanceerde economieën beter onder de loep genomen om vast te stellen welke veranderingen de ervaringen van individuen als werkers, consumenten en spaarders de afgelopen twintig jaar hebben ondergaan. Er is veel om enthousiast over te zijn, inclusief nieuwe kansen voor de werkgelegenheid en lagere prijzen voor sommige goederen en diensten. Toch zijn er ook minimaal drie cruciale problemen die een negatieve invloed uitoefenen op honderden miljoenen mensen in 22 landen van de OESO, wat de mismatch kan helpen verklaren tussen de algemene economische cijfers en de individuele ervaringen.

Laten we eerst het goede nieuws eens doornemen. In de eerste twee decennia van de 21e eeuw is de werkgelegenheid sterk verbeterd en in de 22 OESO-landen gemiddeld boven de 70% uitgekomen. Vandaag de dag hebben zoʼn 45 miljoen méér mensen een baan dan in 2000, en 31 miljoen van deze mensen zijn vrouwen. De part-time werkgelegenheid, vooral de vrijwillige part-time werkgelegenheid die de arbeidsmarkt flexibeler heeft gemaakt, is voor zowel mannen als vrouwen toegenomen.

https://prosyn.org/cCxUuhPnl