Een New Deal voor kwetsbare staten

PARIJS – Vandaag de dag leeft ruwweg een kwart van de wereldbevolking in kwetsbare, door conflicten verscheurde staten. Ondanks het feit dat er de afgelopen vijftig jaar grote hulpbedragen naar deze staten zijn gegaan, blijven gewapende conflicten en geweld de levens van miljoenen mensen in de hele wereld teisteren. Internationale en nationale partners moeten de manier waarop zij met deze staten omgaan radicaal veranderen.

Ik heb de noodzaak van een nieuwe aanpak in 2004 uit de eerste hand in Sri Lanka ervaren. Binnen twee maanden na de verwoestende tsunami, die in december 2003 had toegeslagen, bezochten bijna vijftig staatshoofden en ministers het eiland. Ze kwamen allemaal met hun eigen plannen, hun eigen maatschappelijke organisaties en hun eigen televisieploegen. Weinigen kwamen met een diep inzicht in de dynamiek van het politieke conflict tussen de militante Tamils en de staat Sri Lanka. Er werden grote fouten gemaakt, die het geweld verder hebben gevoed.

Onze grootste uitdaging vandaag de dag is afstand nemen van het partnerschapsmodel, dat ervan uitgaat dat prioriteiten, beleidsmaatregelen en financieringsbehoeften moeten worden vastgelegd in de hoofdsteden van de donorlanden en op de hoofdkantoren van de ontwikkelingspartners. Staten die door conflicten worden verscheurd moeten voortaan hun eigen lot kunnen bepalen.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/H2xY57p/nl;