De bestrijding van konzo

EAST LANSING, MICHIGAN – Te veel ziekten die voorkomen kunnen worden, van AIDS tot de gele koorts, hebben het deel van Afrika dat beneden de Sahara ligt lange tijd parten gespeeld. Maar het uitroeien ervan vergt kennis van de ziekte in kwestie, geld, onderwijs, overheidssteun, planning en – niet in de laatste plaats – een belang van de gemeenschap zelf en de wereld in het algemeen bij het oplossen van het probleem.

Neem een ziekte waar de meeste mensen nog nooit van hebben gehoord: konzo, een permanente, onomkeerbare neurologische aandoening die tot verlammingsverschijnselen leidt en vrij algemeen voorkomt in landelijke gebieden van het beneden de Sahara gelegen deel van Afrika, waar bittere varianten van de cassava tot de voornaamste voedingsgewassen behoren. Konzo treedt op als de cassavaknollen vóór consumptie niet op de juiste wijze worden bereid, wat doorgaans inhoudt dat ze moeten worden geweekt totdat ze fermenteren en daarna in de zon moeten worden gelegd om voor de afbraak van giftige bestanddelen te zorgen. Honderden tot duizenden dorpelingen kunnen bij iedere uitbraak worden getroffen.

Konzo komt vooral veel voor in de Democratische Republiek Kongo, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Mozambique en Tanzania, en volgt vaak op perioden van droogte of conflicten, als het voedsel schaars is. Vrouwen en kinderen worden het zwaarst getroffen, vooral in economisch moeilijke tijden, als er weinig mogelijkheden zijn om aan vlees, bonen of andere bronnen van zwavelhoudende aminozuren te komen, die de lever nodig heeft om het lichaam te kunnen zuiveren.

https://prosyn.org/EhKyGpAnl